Tavaszi szűrőnap a Maros utcában archivum
Sikeresnek bizonyult a Maros utcai szakrendelő felhívása, hiszen az idén első alkalommal megrendezett szűrőnapon csaknem százan vettek részt.

A program lényege, hogy külön beutaló nélkül, szinte „egy ülésben", azaz különösebb sorban állás nélkül végezték el a legfontosabb betegségmegelőző vizsgálatokat.


Dr. Bodroghelyi László főigazgató-főorvos a Várnegyednek elmondta: a páciensek nyolcvan százaléka első kerületi lakos volt, de a rendelőnek otthont adó XII. kerületből is sokan eljöttek. A nők több mint kétszer akkora számban jelentek meg a szűréseken mint a férfiak, ami a főorvos szerint nem meglepő, az erősebbik nem képviselői egyébként is ritkábban kérik szakember segítségét.


„Sajnos ugyanezt tapasztaljuk a harminc és hatvan év közöttiek esetében is, ebből a korosztályból sokan szinte teljesen kimaradnak a prevencióból, egyszerűen azért, mert nem járnak orvoshoz. Pedig fontos lenne, hiszen a pillanatnyi tünetmentesség nem egyenlő az egészséggel, harminc év fölött pedig egyre nagyobb az esélye valamilyen betegség megjelenésének" - emlékeztetett dr. Bodroghelyi László, hozzátéve, hogy éppen ezért a szűrőnap amellett, hogy elsősorban a betegségmegelőzésről szól, a közgondolkodás formálásában, az egészségtudatosság népszerűsítésében is szerepet kap.


„Szűrőnapjainkkal az időszakonként elvégzendő vizsgálatoknak a gyógyításban betöltött szerepére is szeretnénk felhívni a figyelmet. A betegségek többségét ugyanis a szűréseknek köszönhetően még időben fel lehet fedezni, ezáltal a terápia is sokkal hatásosabb" - hangsúlyozta a főigazgató, aki mindenkinek azt javasolja, hogy egészségének megőrzése érdekében vegye komolyan a prevenciót.


Mint hozzátette, léteznek olyan vizsgálatok, amelyeket a szakrendelőben beutaló nélkül is elvégeznek - ilyenek a nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati szűrések - ennek ellenére minden esetben ajánlatos előzőleg kikérni a háziorvos véleményét, aki a pillanatnyi egészségi állapot, illetve a rizikófaktorok ismeretében irányítja tovább a pácienseket.


Annyi biztos, hogy a Maros utcai szakrendelőben minden feltétel adott a magas színvonalú gyógyító munkához. Ráadásul hamarosan újabb fejlesztések várhatóak, a képalkotó egység két évvel ezelőtti modernizálását és a digitális rendszer bevezetését követően kicserélik a röntgengép felvételi egységét, ami még jobb felvételek elkészítését teszi lehetővé. Ezen kívül a tervek szerint új homlokzati nyílászárókat kap a Markovics utcai gyermekrendelő, ahol kisebb szépészeti felújításokat, többek között burkolatcseréket is elvégeznek.

2013.05.16 14:40
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés