Teltházas emlékkoncert archivum
A Beethoven Budán 2013 komolyzenei koncertsorozat zárásaként Baráti Kristóf és Würtz Klára adott teltházas koncertet a Várszínházban, ott, ahol 213 évvel ezelőtt, 1800. május 7-én maga Beethoven is fellépett. Erre emlékezve rendezi meg minden évben a Budavári Önkormányzat a koncertsorozatot.
A koncert előtt a résztvevők a Várszínháznál lévő Beethoven emléktáblánál tartottak megemlékezést. Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester arra kérte az emlékezőket, hogy próbálják meg elképzelni a 213 esztendővel ezelőtti helyszínt és az esti hangulatot, amikor még a Sándor palotával szemben ott állt a Teleki palota és a látványt nem csúfították el háborús nyomok. A környezet és a művész együttes varázsa már akkor is rabul ejthette a közönséget. A polgármester egy anekdotával is illusztrálta a zeneszerző népszerűségét.


A történet szerint Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban, ahol összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsi-kirándulásra. Kocsizás közben sokan felismerték a két hírességet, és a járókelők sűrűn lengették feléjük kalapjukat: - Kínos dolog ez a nagy népszerűség - panaszkodott Goethe -, mindenki köszön nekem... - Kár ezen bosszankodni - nyugtatta meg Beethoven. - Lehet, hogy nekem köszönnek.

 

A koszorúzás után emlékhangversennyel tisztelgett a Budavári Önkormányzat Beethoven emléke előtt: Baráti Kristóf nemzetközi hírű hegedűművész és Würtz Klára, Hollandiában élő zongoraművész Beethoven hegedű-zongora szonátáiból tartott nagysikerű, teltházas hangversenyt. A különleges hangulatú szonátaesten két művész érzelmekkel teli játékát élvezhette a közönség. A versenymű hangzású szonátákban gyakran a zongora dominál - eredetileg Beethoven maga játszotta ezt a szólamot - ugyanakkor Baráti Kristóf Stradivarijával harmóniát teremtett a két hangszer között. A Steinway & Sons hangversenyzongorán játszó Würtz Klára láthatóan nagy élvezettel merült el a muzsikálásban. Az Esz-dúr és G-dúr szonáták után a duó az A-dúr, azaz a Tolsztojt novellára ihlető „Kreutzer" szonátát játszotta. Az ünnepi hangverseny közönségétől a ráadásban a „Tavaszi" szonáta 2. tételével búcsúztak a művészek.


Tekintse meg Ön is a koncert legjobb pillanatait!

2013.05.08 16:05
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés