Balázs János elvarázsolta a közönséget archivum
Május 5-én, a Beethoven Budán 2013 komolyzenei koncertsorozat második előadásán ifj. Balázs János Junior Príma-díjas zongoraművészt üdvözölhette a közönség a Kapisztrán téren. A művész, aki műsorát partitúra nélkül játszotta végig, elvarázsolta a budai közönséget.

 A közönséget köszöntő dr. Nagy Gábor Tamás polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat által megrendezendő koncertsorozat célja Beethoven életművének bemutatása. A megemlékezés ma már nem csupán arra a napra és helyszínre összpontosít, amikor és ahol Beethoven 1800-ban hangversenyt adott, hanem minél több zenei stílusban megismertetni a közönséggel a zeneszerzőt. A fennmaradt források szerint Beethoven többször is tervezte, hogy visszatér Budára és koncertet is ad, az élet azonban úgy hozta, hogy látogatása mindannyiszor elmaradt. A rendezvénysorozat szervezői azt szeretnék - hangsúlyozta dr. Nagy Gábor Tamás - hogy Beethoven minden évben visszatérjen hozzánk. A polgármester ezt követően Joseph Haydn szavait idézte, aki 1793-ban így köszöntötte tanítványát, Beethovent: „...Az ön inspirációja kimeríthetetlen, olyan gondolatai fognak születni, amilyenek eddig senkinek, és ezen gondolatait soha nem fogja feláldozni semmifajta zsarnokságnak, sokkal inkább a szabályokat fogja feláldozni az inspirációja érdekében; mert ön nekem olyan embernek tűnik, akinek egyszerre több feje, több szíve és több lelke is van..." Az ünnepség házigazdája e gondolatokhoz hozzáfűzte reményét, hogy a koncerten ifj. Balázs János is „új szívet és lelket ad" Beethoven muzsikájának.

 

Balázs János koncertjén Beethoven 1800 és 1820 között komponált művei csendültek fel, így az Adelaide Liszt átiratában, a ritkán hallható kéttételes G-dúr szonáta, a cisz-moll szonáta, azaz a Holdfényszonáta és a Pathetique szonáta, valamint a Hét variáció a "God save the king", az Egyesült Királyság himnuszának dallamát. A művész, aki műsorát partitúra nélkül játszotta végig, valóban elvarázsolta a közönséget. Elárulta, hogy maga Beethoven a C-mollban írt darabjait kedvelte a legjobban, ezért ő is az ebben a hangnemben írt „Pathetique" szonátával kezdte emlékműsorát.

 

A koncert végén a közönség tapsviharral köszönte meg a fiatal művésznek az estét, aki ráadásként Chopin egyik keringőjét és Kodály Háry János című daljátékának Intermezzóját is eljátszotta.

A koncert összefoglalója innen elérhető .

 

Ifj. Balázs János Budapesten született 1988-ban. 8 évesen kezdett zongorázni, s hamarosan I. díjat nyert a Nyíregyházi Országos Zongoraversenyen. 2002-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségű gyermekek képzőjébe. Tizennégy évesen a Zeneakadémia Nagytermében Liszt Á-dúr zongoraversenyét adta elő a BM Duna Szimfonikus Zenekarral. 2004-ben megnyerte a Baden bei Wien-i Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő. A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen a zsűri egyöntetű döntése alapján első díjat nyert, s ezzel minden idők legfiatalabb Liszt-verseny győztese lett.

 

2010-ben készítette el harmadik lemezét, melyen Chopin zongoraművek hallhatóak. Ugyanebben az évben nyerte meg a 2 évente Japánban megrendezett NISHINIHON nemzetközi zenei verseny zongora kategóriájának 1. díját, valamint a verseny fődíját is.

 


2013.05.08 10:36
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés