Szakcsi-koncert a Városházán archivum
Beethoven jazz improvizációkkal varázsolta el a Beethoven Budán komolyzenei koncertsorozat közönségét Szakcsi Lakatos Béla a rendezvény nyitókoncertjén, május 3-án. A koncert különlegessége volt, hogy a művész saját darabját is bemutatta, amelyet külön erre az alkalomra komponált és Beethovennek ajánlott.
Zsúfolásig megtelt a Városháza Képviselő-testületi terme Szakcsi Lakatos Béla koncertjére. A Beethoven Budán 2013 komolyzenei koncertsorozat nyitóelőadásán dr. Nagy Gábor Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket és arról szólt, hogy ma már hagyomány, hogy Beethoven művei között különböző zenei stílusokat, műfajokat képviselő muzsikusok kalandoznak. A polgármester megosztotta a közönséggel személyes élményét is, amikor néhány hónappal ezelőtt maga hívta fel telefonon a neves dzsesszzongoristát, s a művész már az első kérésére örömmel igent mondott.


A bevezető után Szakcsi Lakatos Béla elárulta, hogy magabiztosságot ad számára, ha a koncert alatt az eredeti kotta mellett mindig ott van készenlétben az előre lejegyzett improvizációs vázlat is a zongoránál.


A közel két órás koncerten Szakcsi Beethoven dallamokra improvizált, a Für Elise, az V. és IX. szimfónia egy-egy ismert tétele és a Holdfény szonáta is elhangzott jazz-feldolgozásban.


Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazzélet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. Amerikai lemezszerződésekkel, nemzetközi fesztiválszereplésekkel a háta mögött mára ő lett a magyar jazz egyik legelismertebb nagykövete. A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész egyaránt otthonosan mozog a jazzben, a klasszikus zenében és a világzenében is. Lenyűgözően virtuóz, invenciózus játéka számos lemezen hallható.


A művész karrierje az 1970-es években az LDL nevű trióval indult, amely a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte el, s ezzel megnyíltak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui is.


2004-ben jelent meg Szakcsi legújabb lemeze Na Dara! (Ne félj!) címmel, amelyről így vall:

"Pár éve részt vettem egy New York-i partin. Néhányan felváltva zongoráztunk. Amikor rám került a sor, mellém állt egy fickó, majd elismerő bólogatással megszólított: "Ember, ez nagyszerű, micsoda dzsessz!" Bizonyára sejtette, hogy cigány vagyok, mert azt kérdezte, játszanék-e valami cigány stílusú magyar zenét. Előadtam neki Rácz Laci egyik hangszeres darabját. "Hú, ez fantasztikus!" - fakadt ki újból, és tudni akarta, képes lennék-e dzsesszesíteni. Jókora kihívás volt. (...)


2013.05.06 18:03
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés