Nyomozáson a Szilágyisok archivum
Felderítő akcióba kezdett a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákcsapata a Föld napján. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék, hová viszik Budapest szemetének mintegy a harmadát.
Április 22-én, a Föld napján nyomozásra indultak a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulói, hogy felkutassák, hova kerül Budapest szemetének egyharmada. Útjuk a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba vezetett, ahol Mile Gábor főmérnök bemutatta a 13 éves és 91 hektáros telepet, mely minden lakott településtől megfelelő távolságban (legalább 10 km) helyezkedik el.


A körbevezetésen a diákok benézhettek a laborba is, ahol rendszeresen ellenőrzik a szemét minőségét és százalékos tartalmát (papír, műanyag és legnagyobb mennyiségben egészségügyi hulladék). Mindezek mellett megnézhették a 2005-ben épült komposztáló üzemet is, amely 5 ütemben komposztálja a zöld hulladékot, valamint a csurdalékvíz-gyűjtő medencét is, amely elvezeti a szemétben felgyülemlő csurdalékvizet.


A főmérnök elárulta, hogy Budapest szemetének 35%-át szállítják ide, ez jelenleg évente 300.000 tonna, melyből 20.000 tonna zöld hulladék.


A felderítő séta zárása egy filmvetítés volt a budapesti szemét történetéről.

2013.05.02 13:03
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés