Mária-szobor a Várnegyed Galériában archivum
A Várnegyed Galéria közönsége láthatta először Budai Várban felállításra kerülő 4 méteres Mária-szobor kicsinyített, embernagyságú mását. Mátyássy László szobrászművész az Immaculata Alapítvány felkérésére készítette el a műalkotást.

2013 márciusában készült el a Budai Várban, a déli Cortina-falon felállítandó Mária a gyermek Jézussal szobor 160 cm-es gipsz tanulmányszobra, amelyet elsőként a Várnegyed Galéria látogatói tekintehettek meg április 18-án. A különleges szoborbemutatón Klukon Edit zongoraművész, az Immaculata Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kacsoh Cecília textil-és Mátyássy László szobrászművész, Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész és Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós beszélt az alkotásról, annak jelentőségéről és a szobor felállításának tervéről.

 

Klukon Edit köszöntőjében ismertette, hogy Mátyássy László az Immaculata Alaptívány felkérésére alkotta meg a „Mária-anya" című szobrot, amelynek 4 méteres, bronzból készült változatát a Budai Vár déli Cortina-falának Dunára néző oldalán helyezik el. Az alapítvány számára a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a jelkép és üzenete mindannyiunk számára elérhető legyen.

 

Az alkotó, Mátyássy László elmondta, hogy a szobor stílusában a nagy egyházszakadás előtti időkhöz nyúlik vissza, így akarván szimbolizálni a keresztény világ egységét. A szobor az Istenszülőt ábrázolja, azt a Szűz Máriát, akinek Szent István király Magyarországot felajánlotta. A szobor érdekessége, hogy Mária nem ér hozzá a gyermek Jézushoz, kezeit csak óvó mozdulattal előtte tartja, s ily módon a gyermek lebeg anyja teste előtt, érzékeltetve a misztériumot, a csodát, amelyet a megtestesülés jelent.

 

Dávid Katalin arról szólt, hogy számára ez a szobor az ősi bizánci, győzelmet hozó Isten anyját ábrázolja. A szobor vertikalitást hangsúlyozó kompozíciója pedig, mintha egy jelenés volna, annak csodálatos hangulatát idézi. Külön örül neki, hogy Máriának és gyermekének nincs glóriája, hiszen ezzel egy általános emberi világba helyezi el őket az alkotó.

 

Erdélyi Zsuzsanna szerint a szobor egy anyát ábrázol bizánci stílusban, az Istenszülő Szűz Máriát, aki egyszerre Jézus anyja és maga az Anya, az Örök Anya. Jelenti a létet, az oltalmat, a szeretetet és még sok mindent, aminek forrása az anya életet adó ereje. Számára a szobor az időtlenség érzetét kelti.

 

A tervek szerint a szobrot még ebben az esztendőben felállítják a Budai Vár fokán.


A bemutatóról készült video itt látható.


2013.04.19 10:43
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés