Szakcsi-koncert a Városházán programok archivum
Jazz improvizációkkal várja a komolyzene rajongóit a Beethoven Budán koncertsorozat keretében Szakcsi Lakatos Béla a Budavári Önkormányzat Városházáján május 3-án 19.30 órától. Az est meglepetéseként a művész saját darabját is bemutatja, amelyet külön erre az alkalomra komponált és Beethovennek ajánlott. Belépő: 2000 Ft.

A májusi városházi koncerten emellett elhangzik többek között a Für Elise, az V. és IX. szimfónia egy-egy ismert tétele és a Holdfény szonáta valamint jazz-dallamok. - A komolyzenei jazz-improvizációk mindkét műfaj népszerűsítését segítik. A közönség szem- és fültanúja annak, hogy miként alakul át a dallam és a stílus - vallja Szakcsi Lakatos Béla.


A Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző karrierje az 1970-es években az LDL nevű trióval indult, amely a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte el, s ezzel megnyíltak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui is.


Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel és olyan neves előadókkal lépett fel, mint Bob Mintzer, George Jinda, Lionel Cordew, Chieli Minucci, Peter Bernstein, John Patitucci, Jack De Johnette, Carmen Jones, Frank Zappa, Art Farmer, Mark Ledford, Dave Weckl, Omar Hakim, Terri Lyne Carrington, Marvin "Smitty" Smith, Jay Leonhart, Gerald Veasley, Victor Bailey, Randy Roos, Zoller Attila, Rodney Holmes, David Sanchez vagy Mike Richmond.


A hazai jazztörténetben - előbb a Rákfogó, majd a Saturnus együttessel - Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán, ahol Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája alapján a klasszikus zene és a jazz összefonására (ötvözésére) is hangsúlyt fektetett. Ennek keretében kezdte újra tanulmányozni Bachtól, Bartók, Sztravinszkij, Schönberg és Webern műveit.


Mindeközben a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott. Piros karaván címmel 1975-ben mutatták be első cigány musicalét, melyet az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett. Bestia címmel 1989-ben rock-operát írt a Rock Színház felkérésére Báthory Erzsébet életéről, Amerika felfedezésének ötszázadik évében pedig Cristoforo címmel mutatta be százperces balettjét a Magyar Állami Operaház.


2002-ben a Nemzeti Filharmonikusok, a Győri Filharmonikusok, 2003-ban a Kolozsvári Szimfonikus Zenekar, 2004-ben pedig a MATÁV Szimfonikus Zenekar társaságában eljátszotta W. A. Mozart D-dúr "Koronázási" Zongoraversenyét. Az előadás érdekessége, hogy a Mozart által előírt kadenciákban, ahol a művészeknek improvizálni kellene, Szakcsi saját jazz-improvizációit játssza.


2004-ben jelent meg Szakcsi legújabb lemeze Na Dara! (Ne félj!) címmel, amelyről így vall:
"Pár éve részt vettem egy New York-i partin. Néhányan felváltva zongoráztunk. Amikor rám került a sor, mellém állt egy fickó, majd elismerő bólogatással megszólított: "Ember, ez nagyszerű, micsoda dzsessz!" Bizonyára sejtette, hogy cigány vagyok, mert azt kérdezte, játszanék-e valami cigány stílusú magyar zenét. Előadtam neki Rácz Laci egyik hangszeres darabját. "Hú, ez fantasztikus!" - fakadt ki újból, és tudni akarta, képes lennék-e dzsesszesíteni. Jókora kihívás volt. (...)


Belépő: 2000 Ft

A koncertekre jegyek kaphatók:
a Broadway jegyirodákban (http://www.broadwayjegyiroda.hu)
az Önkormányzat Ügyfélszolgálati irodáján (Kapisztrán tér 1.)
és a Nemzeti Táncszínházban.

 Adja hozzá ezt az eseményt a naptárához egyetlen kattintással.
2013.04.17 09:10
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés