Hegedű-zongora szonátaest az emlékkoncerten archivum
A Beethoven Budán 2013 kiemelkedő eseménye a május 7-i emlékkoncert, ahol világhírű hegedűsünk, Baráti Kristóf és a Hollandiában élő kiváló zongoraművész Würtz Klára lép színpadra Beethoven hegedű-zongora szonátáival.

A május 7-i Beethoven emlékkoncerten idén a zeneszerző hegedű-zongora szonátái csendülnek fel a Nemzeti Táncszínházban Baráti Kristóf és Würtz Klára - zongora előadásában:


Beethoven: Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, Op.12.No.3.

Beethoven: G-dúr hegedű-zongora szonáta, Op.30.No.3.

- szünet -

Beethoven: A-dúr ("Kreutzer") hegedű-zongora szonáta, Op.47


Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol nyolc évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral.


Visszatérve Magyarországra tizenkét éves korában felvételt nyert a Zeneakadémia Kiemelt Tehetségek Osztályába, ahol Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak tanárai. 1998-tól Párizsban tanult Eduard Wulfson irányítása alatt.


Itthon rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2004. augusztusában háromhetes koncertkörúton vett részt Ausztráliában nagy sikerrel. 2005-ben Amszterdamban, a neves Concertgebouw koncertteremben szerepelt a Mendelssohn-hegedűversennyel.


Baráti Kristóf az 1703-ban készült „Lady Harmsworth" Stradivariuson játszik, köszönhetően a chicagói Stradivari Alapítványnak. Ezzel a hangszerrel lép fel a Beethoven Budán 2013. zárókoncertjén is.


A koncerten a Hollandiában élő kiváló zongoraművész Würtz Klára kíséri, akivel nemrégiben lemezre játszották Beethoven összes hegedű-zongora szonátáját. A nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb komolyzenei szaklapjában, az Egyesült Államokban megjelenő Fanfare-ban, Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának felvételéről a kritikus így írt: Baráti nem csak egy újabb díjnyertes ‘hegedűvarázsló srác', hanem egy olyan tehetség, amilyenből évtizedenként vagy generációnként csupán egy születik.

 


2013.04.16 14:10
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés