Márai Sándorra emlékeztünk archivum
Április 11-én, a költészet napján, József Attila és Márai Sándor születésnapján, Márai Sándor egykori lakhelyénél, a Mikó utcában felállított Márai szobornál tartotta koszorúzási ünnepségét a Budavári Önkormányzat. A megemlékezésről készült video összefoglaló elérhető a médiatárban.

A koszorúzáson beszédet mondott Furkó Zoltán irodalomtörténész, akit személyes ismeretség fűzött Máraihoz. Furkó Zoltán az emlékünnepségen tartott előadásában azt elemezte, miért tudott Márai Sándor külföldön is nagy sikert aratni. Mint mondta, Márai állandóan az egyén érzéseit, fontosságát boncolgatta, ezért is tudnak könnyen ráhangolódni írásaira azok, akik igazi irodalmat szeretnének olvasni, s akik szeretnék megérezni, mi nemesíti az embert, mi az emberi életben a legfontosabb.Sajnálattal jegyezte, hogy Márait a saját kora elutasította, nem támogatta írói munkásságát, éppen ezért örvendetes, hogy az utókor befogadja mindazt, amit az elődök elvetettek. Előadásában szólt arról is, hogy Márai bár több nyelven kitűnően beszélt, írni általában csak magyarul akart. Mindennél jobban érdekelte a szülőföld élete ezért alaposan tájékozódott Magyarország mindennapjairól.


Furkó Zoltán elmondta: ő volt az utolsó, aki 1988-ban egy interjút készíthetett Márai Sándorral, amelyből a Mikó utcai ünnepségen Reviczky Gábor Kossuth- díjas előadóművész olvasott fel egy részletet. Ezt követően a művész a Halotti Beszéd elszavalásával emlékezett az íróra.


A Budavári Önkormányzat nevében dr. Jeney Jánosné alpolgármester és dr. Bács György jegyző helyezett el koszorút Márai Sándor szobránál és az egykori lakóházat jelölő emléktáblánál.


Koszorút helyezett el a Budavári Lakosok Szövetsége részéről Szepesfalvyné Bodócsi Eszter, a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány nevében Stróbl Krisztina, valamint a Kosztolányi Dezső Gimnázium és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium delegációja. A Márai család nevében Dr. Jáky Jánosné vett részt a koszorúzáson, aki köszönetét fejezte ki a kerület polgármesterének és az önkormányzatnak, amiért minden évben megtartják a Márai-emlékünnepséget. Köszönetet mondott a környékbeli diákoknak és tanáraiknak is, amiért hosszú évek óta igyekezettel ápolják az író szellemi hagyatékát.

A megemlékezésről készült video összefoglaló elérhető a médiatárban: http://varnegyedonline.hu/index.php?node=gallery&id=158&type=video

 

2013.04.15 09:09
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés