Parkolási engedélyek a Gellérthegyen archivum
Április 15-től a Kapisztrán tér 1. sz. alatti Ügyfélszolgálati Irodán válthatják ki a Gellérthegyen lakók a parkolási hozzájárulásokat. Mint arról már beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében bekerült a parkolási fizetőövezetbe a Gellérthegy I. kerületi része. A Budavári Kapu Kft. április második felében kezdi el a parkolóórákat telepíteni, üzemeltetésükre pedig várhatóan május 1-től kerül sor.

 
Februárban módosította a Fővárosi Közgyűlés az úgynevezett parkolási rendeletet, az új szabályozás értelmében hamarosan a Gellérthegy I. kerületi oldalán is fizetni kell a parkolásért. A változtatást a helyiek kérésére kezdeményezte az önkormányzat, a lakók ugyanis nehezményezték, hogy az ingyen parkolást kihasználó, külső kerületekből érkező autósok miatt jelentősen megnőtt a forgalom a szűk utcákban, ráadásul az itt élők egyszerűen nem tudtak megállni otthonaik közelében.
Az itt élők április 15-től vehetik át a parkolási hozzájárulásokat a Kapisztrán tér 1. sz. alatti Ügyfélszolgálati Irodánkon ügyfélfogadási időben 2013. április 30-ig. (Tel.: 458-3025, 458-3030).


A parkolási rendelet módosítása az alábbi utcákban élőket érinti:
Antal utca, Berényi utca, Bérc utca, Gyula utca, Kocsány utca, Mihály utca, Orom utca, Sánc utca, Számadó utca, Szent Sebestyén köz, Szirom utca, Szirtes utca, Tündérlaki mélyút


Lakossági várakozási hozzájárulás - kérelemre - annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van az általa megjelölt
- egy darab személygépkocsira, vagy egy darab három- vagy négykerekű motorkerékpárra, vagy egy darab három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárra, vagy egy darab 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsira, amelynek a lakos az üzembentartója
- munkáltatótól kizárólagos használatra kapott egy darab, a munkáltató által üzembentartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt személygépkocsira, ha saját üzemeltetésű gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulással nem rendelkezik.


Lakossági várakozási hozzájárulás feltételei:
- személyi azonosító okiratok (személyi igazolvány és lakcímkártya),
- gépjármű forgalmi engedélye,
- költségtérítés megfizetése (2.000.-Ft),
- várakozási díj megfizetése (második autó esetében),
- a gépjárműadó megfizetésének vagy adómentesség igazolása,
- a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.


Ugyanígy juthatnak a hozzájáruláshoz azok, akik a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott gépjárműre kérik, de nekik a fentebb felsoroltakon kívül szükséges még a kizárólagos használatot igazoló okirat, a munkáltatótól aláírási címpéldány, 3 hónapnál nem régebbi cégkivonat, illetve - bérelt lízingelt autó esetén - a lízingelést, bérletet igazoló dokumentumok bemutatása.


Lakásonként legfeljebb 2 db lakossági várakozási hozzájárulás adható ki. Háztartásonként a második autó - akár saját tulajdon, akár használatba kapott - után a Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint várakozási díjat kell fizetni, amelynek összege az említett területen: 87.500.- Ft. A várakozási díjak kiszámításakor a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletében a Fővárosi Közgyűlés által megállapított legmagasabb mértékű kedvezményt biztosítja.


E szerint a második autó várakozási díjára adott kedvezmény:• 30%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
• 50%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 4 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
• 70%, ha a kérelmezett gépjármű hibrid üzemű, vagy az EURO 5 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
• 100%, ha a kérelmezett gépjármű teljesen gáz vagy elektromos üzemű.

 

Az Ügyfélszolgálati Iroda elérhetősége: Budapest I. Kapisztrán tér 1.
Tel.: 458-3025, 458-3030


Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8.00-18.30
Kedd: 8.00-16.00
Szerda: 8.00-16.30
Csütörtök: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-13.00

 

 


Igazgatási és Közterület-felügyeleti Iroda
Fekete Sándorné irodavezető


2013.04.02 12:20
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés