Helyszíni bejárás a Várkert Bazárban archivum
Helyszíni bejárást tartottak a Budavári Önkormányzat képviselői március 18-án a Várbazár területén. Az építkezések és a fejlesztési munkálatok február óta zajlanak a területen. A munkák befejezése 2014-re várható.

 

   A bejárás alkalmával körbejárták a képviselők a felújítandó területet. A séta az Öntőház utcai bejárattól indult és a bazársoron át az Ybl Miklós térig tartott.

A bejárás alkalmával a képviselők közelről is láthatták a Várbazár lepusztult állapotát. Ám az omladozó falak, a rengeteg penész és a sár között lépkedve azonban előbukkantak a falakon, a plafonon és a kertben a Várbazár rejtett szépségei. Így például a kovácsoltvas lépcső egy-egy megmaradt darabja vagy a mennyezeti ábrák részletei. Ezek az értékek most rekonstruálásra kerülnek, hogy a felújítás után a látogatók - évtizedes várakozás után - újra gyönyörködhessenek bennük. Hiszen a felújítás során ahol lehet, ott a régi, megmaradt elemek mintája alapján történik a helyreállítás.
 A beruházás másik része a Várbazárhoz és a Budai Várhoz kapcsolódó közlekedés-fejlesztés, amelynek munkálatait szintén megtekintették a képviselők. A projekt első ütemében a Várbazár Északi Pavilonjában fogadóteret, lifteket alakítanak ki, a Déli Cortinafalnál, a Vízhordó lépcső mellett pedig egy mozgólépcsőt, amely a Várteraszra szállítja a látogatókat. Innen liftekkel lehet majd továbbmenni a Palota területére.  

A Várkert Bazár felújítását az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Programja (KMOP) keretében támogatást nyert „Várkert Bazár fejlesztése" című (KMOP-3.1.1/E-12-k-2012-0001) pályázatból, míg a közlekedésfejlesztési beruházásokat a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP) finanszírozott „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése" (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0027) pályázatból finanszírozza a Várgondnokság Nonprofit Kft. és a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat.

 

2013.03.21 14:02
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés