Szelektív hulladékgyűjtés a kerületben archivum
Hamarosan egész Budapesten kiépül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Az I. kerületben több mint 300 lakás vesz részt a program első szakaszában. A szelektív kukák kihelyezését 2013. április 3.-án kezdi meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.

 
Az elkövetkező két év legátfogóbb lakossági szelektív hulladékgyűjtési projektje keretében Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. olyan rendszert épít ki Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A projekt során több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő kukát szállítanak ki a fővárosi lakóházakhoz. A rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát európai uniós támogatásból finanszírozzák.


A papírhulladékot (újság, kartondoboz) a kék kukákban kell elhelyezni, míg a műanyagot és a fémet (üdítős, ásványvizes palackok, flakonok, tasakok, konzervek, fémhulladékok) a sárga színűekben.


Fontos, hogy a szelektív gyűjtőedényekbe nem dobható zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett, illetve élelmiszer-maradványt tartalmazó hulladék, ezeknek tehát továbbiakban is a kommunális hulladék gyűjtésére való kukákban lesz a helyük.


A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a lakók számára nem jár többletköltséggel, az új tartályokért a házaknak nem kell fizetniük. A kukák javítását vagy cseréjét bejelentés alapján az FKF Zrt. végzi. Elhelyezésükről, tárolásukról viszont a lakóknak, illetve a közös képviselőknek kell gondoskodniuk. A szelektív kukák megőrzéséért, épségéért, tisztaságáért, valamint a gyűjtési napokon történő kihelyezéséért a lakóközösség vagy megbízottjuk a felelős. Kertes házas övezetekben havonta, a társasházaknál és egyéb területeken heti rendszerességgel fogják a szelektált hulladékot elszállítani. A begyűjtés gyakoriságát a későbbiekben módosíthatják, amennyiben az szükséges és indokolt.


A tervek szerint 22 hónap alatt minden budapesti lakóközösséghez - legyen szó lakótelepi, belvárosi és egyéb társasházas, valamint kertes házas területről - eljutnak a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló tartályok.

 

2013.03.18 16:00
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés