Elkészült a budai Várban a Vízhordó-lépcső archivum
Elkészült a budai Vár Vízhordó-lépcsője és a Savoyai-terasz melletti falszakasz rekonstrukciója - jelentette be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

 
Hatvan évig csak kisebb felújítási munkálatokat, javításokat végeztek a budai Váron, egy esztendővel ezelőtt azonban megkezdődött a teljes falszakasz felmérése, és az első komoly rekonstrukciós munka - számolt be az MNV Zrt. igazgatóságának elnöke, Halasi Tibor.
Csóra Aurél műszaki menedzser beszámolója szerint a kiemelt projektként kezelt budai Vár felújítását az összes falszakaszra kiterjedő műszaki állapotfelmérés előzte meg, ennek ismeretében döntöttek arról, hol és milyen beavatkozások szükségesek.


A első lépcsőben az Ybl Bazár fölötti déli kortinafal és a Vízhordó-lépcső, valamint a Savoyai-terasz melletti falszakasz helyreállítását, állagmegóvását végezték el 185, illetve 110 millió forintból - közölte. Mint a szakember elmondta, a déli kortinafalnál többek között újrafaragták a sérült lépcső- és szegélykőelemeket, továbbá vízköpőket építettek be, ami hosszú távon biztosítja az állékonyság megőrzését. A Savoyai-terasz melletti szakaszon megszüntették a fal jelentős kidőlését, restaurálták a feltárt középkori falakat, valamint gondoskodtak az eddig megoldatlan vízelvezetésről.


A következő ütemben a két kortinafal közötti úgynevezett középkerti támfal, a Halászó fiú szobra előtti szakasz, valamint a Savoyai-terasz másik oldalán lévő falrész újulhat meg összesen 550 millió forintos keretből. A szakemberek a hátsó várfalakkal is foglalkoznak, ott jelenleg a tervezési és kutatási munkák zajlanak.


MTI

 

 

2012.09.27 11:17
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés