Színésznő a galériában archivum
Incze Ildikó színművészt sokan ismerik. Játszott a Merlinben, a Karinthy Színházban, a Vörösmarty Színházban, és Szeretők című önálló estjével a Madách Kamarában. A színésznő egy éve a Várnegyed Galéria vezetője. Február 16-án Seregi György 1100 fokon című kiállítás-megnyitón láthattuk, hallhattuk a galéria színpadán.

 

A kerületben élő Incze Ildikó színművész immár egy éve a Budavári Önkormányzat Várnegyed Galériájának vezetője.
 
 
- Ebben a „szerepemben" új kihívásokat kaptam. Ugyanúgy a művészettel foglalkozom, csak nem én lépek a közönség elé, hanem más művészeket segítek abban, hogy megmutassák alkotásaikat, tehetségüket az érdeklődőknek - meséli.
 
Nem szakadt el a színháztól, hiszen ahogyan a közismert mondás is tartja: színház az egész világ, és a Galéria olyan alkotóműhely, amelyben, ha színházi nyelvre lefordítjuk, ő a rendező.
 
- Még középiskolás koromban láttam a színpadon egy híres színésznőt. Az ő átlényegülése, adni tudása, s az, ahogyan képes volt felsőbb régióba emelni a lelkeket, kizökkentve az embereket a mindennapjaikból - ez volt az első olyan élmény, amely a színészi pályára sodort. Ma is ez vezérel a galériában. Segítem az alkotókat, legyen szó festőről, grafikusról, szobrászról vagy fotóművészről, hogy üzenetüket minél többen lássák és értsék, hogy művészetükkel felsőbb régióba emeljék az emberi lelket - vallja Incze Ildikó.
 
Új szerepében emberi érzékenységére, női intuíciójára és színészi empatikus készségére is szüksége van, hiszen az alkotóművészek lelkével is alaposan meg kell ismerkednie egy-egy kiállítás megszervezéséhez és lebonyolításához. S hogy ez mennyire sikeres, arról tanúskodik a vendégkönyv sok-sok köszönetnyilvánító bejegyzése.
 
- Amikor belevágtam, nem gondoltam, hogy ekkora örömem telik majd ebben a munkában. Az is nagyon jó dolog, hogy a látogatók egyre nagyobb lelkesedéssel kísérik figyelemmel kiállításainkat. A tavalyi évben számos érdeklődőt vonzott Makovecz Imre kiállítása, amelynek sajnos szomorú aktualitást adott az építész halála. Igazi kuriózum volt Zórád Ernő kiállítása, amelyet születésének 100 évfordulója alkalmából rendeztünk. Itt olyan képeket is láthattak az érdeklődők, amelyek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, hiszen magángyűjtők adták kölcsön őket. Nagyon megható volt Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása, amellyel az adventet és a karácsonyt köszöntöttük. Gyermekkorunk karácsonyát idézte - mondja a galéria vezetője.
 
A kiállítóterem idén is számos érdekességgel várja majd a látogatókat.
 
- Igyekszem minden képzőművészeti ágat és minél több I. kerületben élő vagy alkotó művészt bemutatni. Januárban például Gönczi Béla grafikus és G. Fábri Zsuzsa fotóművész kiállításával nyitottunk. A házaspár hosszú évtizedek óta a kerületben él.
 
Februárban Seregi György ötvös-kovács iparművész munkáit mutatjuk be, márciusban pedig egy kevésbé ismert művészeti ággal, az elektrografikával ismerkedhetnek meg a látogatók.
 
- Sokszor megkérdezik, hogy nem hiányzik-e a színház? Úgy érzem, hogy bár a színpadtól kissé elszakadtam, a közönségtől nem. Nagy izgalommal készülök a kiállításokra, anyagot gyűjtök, hosszasan keresgélem az adott képzőművészeti témához, alkotóhoz, alkotáshoz illő irodalmi és zenei darabokat. Minden megnyitó olyan számomra, mint amikor a premieren felgördül a függöny.

 

 

2012.02.07 17:23
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés