Amerikai ösztöndíj magyar diákoknak archivum
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége 2010-ben a világon elsőként Magyarországon indította el a „Meet the scientist" rendezvénysorozatot. A tudományos-ismeretterjesztő program keretében legutóbb Kovács M. Gábor, az ELTE Növényszervezettani Tanszék adjunktusa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas tartott előadást a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban.

A Magyar Fulbright Bizottság és a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével életre hívott program célja, hogy népszerűsítse a műszaki és természettudományokat és az amerikai tanulmányi lehetőségeket a magyar középiskolások körében. A bemutatókra ezért olyan tudósokat hívnak meg, akik Fulbright ösztöndíjasként egyetemista korukban vagy már kutatóként hosszabb-rövidebb ideig az Egyesült Államokban tanulhattak.


Ilyen szakember Kovács M. Gábor, az ELTE Növényszervezettani Tanszék adjunktusa, aki „Rejtőzködő sokszínűség: földalatti gomba-növény érdekközösségek" címmel tartott előadást a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. Ezt követően a Csodák Palotája munkatársa látványos kísérletekkel szórakoztatta a fiatalokat. A programot koordináló Frehr Ágnestől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt akadémiai évben tíz előadást tartottak, idén pedig ennél is több, összesen tizennyolc tudós-diák találkozót szeretnének lebonyolítani.


Az Egyesület Államok Követségének munkatársa elmondta, egyre több iskolával működnek együtt, az igazi sikert azonban az jelentené, ha meg tudnák fordítani a negatív trended és a jelenleginél lényegesen több diák tanulna tovább a természettudományos szakok valamelyikén.


-Az iskolák kezdik úja felfedezni, mennyire fontos a diákoknak, hogy a tananyagot a hagyományostól eltérő eszközökkel is megismerhessék. Ebben segítenek a meghívott szakemberek, akik egy egészen másfajta világot nyitnak meg az érdeklődők előtt - mondta Frehr Ágnes. - Rávilágítanak a tudomány és a sokszor bizony unalmasnak tűnő tananyag közötti kapcsolatra, miközben a hallgatók választ kapnak az örökké felmerülő kérdésekre: Miért kell ezt nekem tudnom? Miért kell ezzel egyáltalán foglalkoznom? Hogyan fogom ezt használni az életben?

2012.01.09 21:15
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés