Ilyen is volt az Ifipark archivum

Novemberben elfogadta a kormány a Várbazár rekonstrukciójára vonatkozó konkrét feladatokat és határidőket. A Várbazár területén 1961-től 1984-ig működött ifiparkról idén filmet is készítettek, a köztünk élő "rocktörténeti legendák" közreműködésével.

Novemberben elfogadta a kormány a Várbazár rekonstrukciójára vonatkozó konkrét feladatokat és határidőket. A tervezési időszak 2012 közepéig tart, a kivitelezés 2013-ban indulhat meg, az átadás legkorábbi időpontja 2014 tavasza.

A Várbazár területén 1961-től 1984-ig működött ifiparkról idén filmet is készítettek.

Kapuvári Gábor szerkesztő-riporter Lesz egyszer egy ifipark? című történeti áttekintését december 18-án vetítette a Magyar Televízió.
A filmben többek között Benkő László, Bergendy István, Kisfaludy András, Komár László, Pataky Attila, Schuszter Lóránt, Sebők János, Som Lajos, Szigeti Ferenc, Török Ádám idézi fel a legendás ifjúsági szórakozóhelyről emlékeit.

Az alkotók és a szereplők a megszépítő múlt mellett feltárják a felülről szervezett és szigorúan ellenőrzött Budai Ifjúsági Klub árnyoldalait is. Fény derül többek között az egykori igazgató, Rajnák László túlkapásaira is.

"Egy Rajnák nevű klubvezető vigyázott ránk, amíg Mambó magnón szólt a dal" - énekelte Cseh Tamás is a hírhedt hajógyári díjbirkózóról.

A kétségtelenül népszerű szórakozóhelyen erősen ügyeltek a vendégek öltözékére, viselkedésére.

"Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés." - szerepelt az 1962-es Belépési szabályzatban.

Aki a szabályt nem tartotta be, az kívül maradt, belőlük alakult a nagy Fa Galeri. Aki bejutott, és ott hágta át az előírt normákat, az könnyen erőszakos megtorlásban részesült.

A kétségtelenül a magyar rocktörténet bölcsőjének számító szórakozóhelyről képek és korabeli felvételeket a http://hangtarnok.klog.hu/2009/09/22/budai-ifjusagi-park/ portálon találhatók.

A Várkertbazár rekonstrukciója után várhatóan rocktörténeti kiállítás őrzi majd a hajdani ifipark emlékét.

2011.12.20 12:43
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés