A megújulás zászlóshajója lehet a Várbazár archivum
Milyen funkciót kap a felújítás előtt álló Várbazár, hogyan alakul át a Várnegyed közlekedése, mikor lesz látogatható Táncsics egykori börtöne? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt a Várbarátok Köre legutóbbi találkozóján Nagy Gábor Tamás. A polgármester a Budai Várral kapcsolatos távlati tervekről és saját elképzeléseiről is tájékoztatta az itt élőket.
Nagy Gábor Tamás emlékeztetett, a kormány idén már három alkalommal foglalkozott a Budai Várral kapcsolatos fejlesztési lehetőségekkel, novemberben pedig a konkrét feladatokat és a határidőket is elfogadták. .
 
A tervezési időszak a következő év közepéig tart, a kivitelezés 2013-ban indulhat meg, az átadás legkorábbi időpontja 2014 tavasza.
 
- Jó hír a kerületben élőknek, hogy a tervezett rekonstrukció összhangban van az önkormányzat már évek óta hangoztatott elképzeléseivel. Ezek között a legfontosabb a Várbazár azonnali helyreállítása, oly módon, hogy a következő ötven évben ne legyen szükség újabb átalakításokra - mondta Budavár polgármestere.
Hozzátette, a fejlesztés azért is sürgető, mert a Várbazárt néhány éve a World Monuments Watch felvette a világ száz leginkább veszélyeztetett műemlékeinek listájára.
 
Az elmúlt években sokféle elképzelés született a terület hasznosításával kapcsolatban, ezek közül az egyik az az üzleti projekt volt, amely a helyreállításért cserébe kilencven évre átvette volna a Várbazár üzemeltetését.
 
- Ezt a koncepciót az önkormányzat nem támogatta. Azt mondtuk, hogy a vári közcélú fejlesztések tervezése és lebonyolítása legyen az állam hatásköre, a magánbefektetőknek csak részfeladatokat szabad átadni. Így lehet megelőzni az értékvesztést és azt, hogy a helyi polgárok kiszoruljanak saját életterükből - jelentette ki a polgármester.
 
Egyelőre nincsen végleges döntés arról, hogy pontosan milyen szolgáltatások kerülnek a Várbazárba, de Nagy Gábor Tamás az egykori Ifjúsági Park helyén szívesen látna rock-történeti múzeumot, és olyan állandó kiállítást, amely a magyarság világraszóló eredményeit mutatná be.
 
A polgármester a tervezett kereskedelmi és szolgáltató létesítmények mellett az évszázados hagyományú szobrásztevékenységnek is helyet adna.
 
A felső területen az Erzsébet királynő korabeli kerthez hasonló pihenőpark és teraszos vendéglátóhely létesülhetne. Az már szinte biztosra vehető, hogy a vízhordó lépcső mellett létrehozzák a közvetlen palotakapcsolatot.
 
Az elképzelések között mozgólépcső és sikló is szerepel.
- A Várbazár-sikló már önmagában turisztikai attrakcióként működhetne. Ráadásul az újabb közlekedési kapcsolattal még inkább időszerűvé tehető a turistabuszok vári felhajtásának megtiltása, ami a térség egyik legégetőbb közlekedéstechnikai feladata - mondta a civileknek a polgármester. Hozzátette, támogatná a millenniumi földalatti vasút meghosszabbítását a Rácz fürdőig, ezzel ugyanis egy vonaljeggyel az összes budapesti világörökségi terület elérhető lenne. Szintén megvalósíthatónak tartja a Várbazár előtti kishajó forgalom beindítását, a Duna szélessége miatt azonban ezen a helyen nem tartja jónak gyalogos híd építését.
 
- Az ígéretek szerint a főváros tavasszal hozzákezd a várbusz útvonalának felújításához. A cél az, hogy a pöfögő buszok helyett liftek, elektromos buszok vagy mozgólépcsők hozzák fel a turistákat a várba. Erre minden esély megvan, hiszen a kormány arról is döntött, hogy rövid időn belül el kell készülnie a Budai Vár közlekedési koncepciójának és a Budai Vár hosszabb távú, huszonöt éves fejlesztési stratégiájának - fogalmazott Nagy Gábor Tamás.
 
A polgármester a Várbarátok Köre találkozóján azt is elmondta, a kerület azt szeretné, hogy a Várbazár legyen a Vár megújulásának zászlóshajója.
 
- Régóta várunk arra, hogy a kormány és a kerület együttműködve határozza meg a Budai Vár jövőjét, és uniós források segítségével meg is valósítsa az elképzeléseket. Most végre lehetőség nyílik erre, hiszen a közlekedési koncepció kidolgozását a polgári kormány az önkormányzatra bízta, a vár fejlesztési stratégiája pedig várhatóan több ponton támaszkodik majd a már meglévő kerületi integrált városfejlesztési stratégiára - fejtette ki.
 
Nagy Gábor Tamás szerint a vári fejlesztésekben külön kell választani a palota és a polgári negyedet. Arra kell törekedni, hogy a lakóterületen erős polgárság alakuljon ki, folytatódjon az a hagyomány, amelyet elődeink hagytak ránk.
 
- A kulturális értékek megóvása ugyanakkor stratégiai kérdés, ezért is örömteli, hogy a külső rekonstrukció befejeztével a kormány további 1.4 milliárd forintot biztosít a Mátyás-templom belső részeinek felújítására, ami a tervek szerint még ebben a ciklusban elkészül. Szintén kedvező a vár szempontjából, hogy a Magyar Kultúra Házát a Szentháromság téren alakítja ki a kormányzat - véli a polgármester.
 
Budavár polgármestere úgy látja, érdemes lenne közösségi célokra hasznosítani a Magyar Tudományos Akadémia épületegyüttesét, ezzel az Országház és Úri utca déli oldala is újraéledhetne. Ehhez kapcsolódva a Mária Magdolna templom is új funkciót kaphatna, ennek egyik akadálya ráadásul hamarosan elhárul, a Csatornázási Művek ugyanis végre hajlandó eladni az önkormányzatnak az egyébként csak elvétve működő nyilvános WC-t, és ezzel megoldódik a közösségi hasznosítás szempontjából elengedhetetlen illemhely-kérdés.
 
A kerület vezetője reményét fejezte ki, hogy hamarosan a Bástya sétány teljes hosszán sétálhatunk, ehhez már csak arra van szükség, hogy az állam átadja az Egyesült Államoknak a felajánlott csereingatlant.
 
- Ha ez megvalósul, a hajdani Táncsics börtönből nemzeti kegyhely alakulhatna ki, ahol nem csupán a 48'-as szabadságharc, hanem a korábbi korok történelmi ereklyéi is helyet kaphatnának - mondta.
 
A Szentháromság tér sarkán álló óvárosháza épületének is közösségi funkciót kell találni, Nagy Gábor Tamás azt javasolta, hogy ingatlancserével az épület újra kerüljön az önkormányzat birtokába.
 
- Sok éven át itt működött az elöljáróság, a házat a török ostrom után a polgárok adakozásából kifejezetten erre a célra építették. Olyan emblematikus épületről van szó, amely megérdemli, hogy újra az első kerület lakói vegyék birtokba - hangsúlyozta a polgármester.
 
A palota és a polgárvárost elválasztó Dísz térrel kapcsolatban Nagy Gábor Tamás azt mondta, annak vissza kell adni a hajdanvolt reprezentatív funkcióját, a Sándor palota előtti rész megmaradna az államfői protokolláris fogadások helyszínének. A palotával kapcsolatban Budavár polgármesterének azt mondta, nincs ok a Budapesti Történeti Múzeum elköltöztetésére, vagy az Újvilág kert funkcióváltására, itt az a lényeg, hogy a terület legyen nyitott és átjárható.
 
A fórumon Budavár polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a Nemzeti Múzeum valószínűleg összeköltözik a többi művészeti múzeummal, ezért nem lesz akadálya a felszabaduló épületrészek rekonstrukciójának.
 
- A Hauszmann-féle homlokzatot és a szent koronával díszített kupolát is vissza kellene állítani, hiszen ezek a szimbólumok a magyar államiság jelképei. A Széchenyi Könyvtár helyén a nemzeti könyvkultúra legszebb darabjait bemutató tárlat nyílhatna, ez azonban csak akkor valósítható meg, ha a nemzeti alapkönyvtár könnyen megközelíthető és jól használható épületben kap helyet. A Szent Koronát a palotában kell elhelyezni, egy épületben a mindenkori köztársasági elnök rezidenciájával, a Sándor palotát pedig a miniszterelnök használhatná.
2011.12.14 09:11
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés