Van Zórád-legenda! programok archivum
A Zórád 100 Jubileumi programsorozat keretében a Krúdy Házban is Életmű-kiállítás nyílt, amelyen Lévai Anikó mondott köszöntőt.

 

 Budavár díszpolgára, Zórád Ernő születésének 100. évfordulóján Az I. kerület Önkormányzata emléktáblát helyezett el a Tabán festőkrónikása egykori lakóhelyén, a Csap utca 1. számú házon. A Várnegyed Galériában a Mi Zórádunk címmel rendeztek be tárlatot a kerületben élők Zórád-képeiből. A születésének 100. évfordulójára állított emléktábla bronz domborművét a Tabánban élő Vecsey Ádám fémrestaurátor készítette Zórád Hadnagy utcát ábrázoló képe alapján.

 

- Azt próbáltam meg az emléktáblán megjeleníteni, amitől Ernő bácsi utánozhatatlan. Azt a bohém úriembert, aki az ő szeretett világát, a letűnt tabáni romantikát megörökítette nekünk - mondta az alkotó.

 

A táblaavató ünnepségen Buzinkay Géza történész igazi bohémnak nevezte Zórád Ernőt. - A szeretetre méltó Tabán vizuális képe Zórád Ernő műveiben marad fenn. Méltán lett az elsők között az I. kerület díszpolgára. Rajzolt, festett, karikatúrát, képregényt és diafilm-történeteket készített, írt forgatókönyvet és önéletrajzi regényt, zongorázott, és alkalmilag magyarnótázott vagy magnetofonkazettára énekelte a régi budai kuplékat - összegezte a gazdag életművet Buzinkay.

 

A Krúdy Házban nyílt Zórád Ernő Életmű-kiállításon Lévai Anikó köszöntötte az emlékezőket. A miniszterelnök felesége úgy fogalmazott, bár Zórád Ernő elsősorban „a Tabán festőjeként híresült el", kedvenc írója Krúdy Gyula volt, ezért biztosan örülne, hogy munkái most az író egykori otthonában láthatók.

 

 A három közül egyik leánya, Zórád Katalin azt is elárulta a közönségnek, hogy a 100. születésnapra készülve maguk is megdöbbentek: csak képregényből háromszáz darab maradt édesapjuktól, ami 19 ezer rajzot jelent.

 

A Zórád 100 Jubileumi programsorozat 2012. március 18-ig megtekinthető életmű-kiállításán a látogatók képzeletben sétálhatnak Tabán utcáin, bepillantást nyerhetnek a „Vándorfestő ifjúságába"- Zórád Ernő életrajzi ihletésű alkotásaiba, naplórészletekbe, az irodalmi illusztrációkba. A család nagy örömére a diafilmek és a képregények világa is feltárul. Feledy Balázs művészeti író szavaival: „létezik, van Zórád-legenda.

 

- Van, mert mi magunk, sőt szüleink, sőt gyermekeink is találkoztak rajzaival. A jubileumi programsorozat és az életmű-kiállítás nem titkolt célja, hogy gyermekeink is megismerjék Zórád alkotásait, hogy átörökítsük a hangulatokat, az érzéseket, melyek anno bennünk keltek életre Zórád Ernő munkáit nézve. Minden borul, rohan körülöttünk, Zórád Ernő megállni tanít! Figyelmet szentelni a részleteknek, a mozdulatoknak, a valódi lényegnek!

Adja hozzá ezt az eseményt a naptárához egyetlen kattintással.
2011.12.11 21:44
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés