A 11 nemzeti emlékhely között a Várnegyed archivum
A Mátyás-templom előtt tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban elfogadott kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos törvénymódosításról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A törvénymódosítás ezután megkülönbözteti a történelmi és nemzeti emlékhely fogalmát. A nemzeti emlékhelyek sorában jelenleg tizenegy helyszín szerepel, ezek között található a Várnegyed is.

A történelmi emlékhelyek körébe harminchat hely tartozik, ezeket a kormányrendelet határozza meg. Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy egy adott hely az országgyűlés döntése alapján válhat nemzeti emlékhellyé, történelmi emlékhely címet pedig kormányrendelet alapján adományozhatnak.

A költségvetési kiadásokkal kapcsolatban Hammerstein Judit arról is tájékoztatott, a törvény új védettségi kategóriát nem hoz létre, a módosítás plusz kötelezettségeket nem jelent az emlékhelyek tulajdonosainak.- A tervezetben ötven millió forint szerepel a nemzeti és történelmi emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok ellátására. Fontos kiemelni, hogy ezek a feladatok alapvetően az emlékhelyek nyilvántartását, listázását és az állagmegóvás érdekében hozott intézkedéseket jelentik. Minden nemzeti emlékhelyet azonos arculatú táblával kell ellátni és a magyar zászlót látható helyre kell kitűzni.

2011.11.11 11:28
vissza
Hírlevél

Programok

Hirdetés