A Magyar Könyv Ünnepe 2016 - vasárnap

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban

2016. szeptember 2-4.

Szeptember 4-én is gyerekmatinével indult a 14. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe programsorozat.

A Szerelemcsütörtök-dobszerda együttes énekese Korzenszky Klári, a népdalénekesek legújabb generációjának egyik elismert tagja. Köszönhető ez elsősorban varázslatosan szép hangjának és sugárzó személyiségének, valamint a kiváló zenének, amely többféle népzenét egyesít. A koncerten interaktív módon játsszák és mesélik el az „örök mesét” a gyerekeknek – a gyerekekkel.

Majd az Ákombákom Bábcsoport, magyar népmese zenével című műsora következett. Az 1999-ben alakult bábcsoport Debrecenben kezdte meg működését, majd Poci és Fricsi bohócokkal karöltve bejárta a környező településeket. Iskolákban, óvodákban, gyermeknapokon, rendezvényeken mutatták be a gyerekeknek a legkedvesebb és legismertebb magyar meséket, amelyek mostani fellépésükön is színpadra kerülnek.

80 éve született és 10 éve hunyt el Kossuth-díjas írónk, Lázár Ervin és idén ünnepelné 85. születésnapját Gyurkovics Tibor író, költő. A rájuk emlékező műsorban Szakonyi Károly író, drámaíró, dramaturg, Urbán László irodalomtörténésszel az együtt töltött időt idézte fel a budavári színpadon. Lázár Ervinre Huszárik Kata és a nagy meseíró gyermekei, Lázár Fruzsina és Lázár Zsigmond emlékeztek. Előadásukat Sebő Ferenc élő zenéje kísérte.

A Szigethy Gábor író, irodalomtörténész által vezetett, évről-évre színvonalas irodalmi programot felvonultató Márai Szalon a korábbi évekhez hasonlóan ismét „kivonult” a négy fal közül. Bor és irodalom címet viselő műsorban Pápai Erika és Trokán Péter színművészek közreműködtek, a zenei aláfestésről pedig Papp Tímea (hárfa) és Kováts Miron (cselló) gondoskodott.

Borsos Miklósra is emlékeztek Czigány György és Sediánszky János közreműködésével, születésének 110. évfordulója alkalmából. A szobrász, éremművész és grafikus Borsos (1906–90) életének utolsó éveiben a Várban lakott.

A 14. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe záró koncertjét Tolcsvay Trió adta.

Tolcsvay Béla zeneszerző, szövegíró, énekmondó, a Tolcsvay Trió alapítója. Az együttes 1967-ben a „Ki Mit Tud“ folk-beat kategóriájának győztese volt, 1970–73-ig Tolcsvayék és a Trióként, majd 1974-től újra Tolcsvay Trióként lép fel Egri Lászlóval és Czipó Tiborral. 

Hírlevél

Programok

Hirdetés