Tóth Árpád Műfordítói Díj 2016
2016.09.20 12:47

A Tóth Árpád Műfordítói Díjat 2016-ban Paul Sohar költő, műfordító kapja. A díjat a Budavári Önkormányzat 2011-ben alapította Tóth Árpád születésének 125. évfordulója előtt tisztelegve.

A díj megalapításával az Önkormányzat célja az volt, hogy elismerje és elismertesse azon alkotók munkáját, akik műfordítói tevékenységükkel gazdagították a magyar kultúrát, illetve hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát nemzetközi szinten is megismerjék. Az egyik évben egy idegen nyelvről magyarra fordító, majd a másikban anyanyelvünkről más nyelvre átültető alkotó részesül a díjban.

Idén immár hatodik alkalommal kerül átadásra a díj. A korábbi évek díjazottjai voltak Tandori Dezső, Ove Berglund, Lator László, Lorand Gaspar és Zsille Gábor. A díjat 2016-ban Sohár Pálnak ítélte oda az Önkormányzat képviselőtestülete.

Paul Sohar (SohárPál) diákként került 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba, menekültként. Filozófiai diplomát szerzett, majd egy laborban talált munkát, s emellett angol nyelven írni kezdett. Munkái lassanként bekerültek 200 kiadványba és 8 kötetfordításba. Fordítói tevékenységén belül is kiemelt szerepet szánt Kányádi költészetének, amikor amerikai irodalmi magazinok szerkesztői a legjobb kortárs magyarországi és erdélyi költők verseit kérték tőle. Eddig 28 magyar költő verseiből készült fordításait 105 angol nyelvű irodalmi folyóiratban fogadták el, emellett prózát is rendszeresen fordít. 

Hírlevél

Programok

Hirdetés