A Magyar Könyv Ünnepe 2016 - péntek
2016.09.20 12:30

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban

2016. szeptember 2-4.

A 2016-os Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét Czakó Gábor Kossuth-díjas író nyitotta meg. Köszöntőt mondott Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere és dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere.

Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó lépett fel. Kedves dalaival és meséivel a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásaival, látomásaival.

A Magyarság Házában kiállítás nyílt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep válogatott alkotásaiból. Először 1964-ben rendeztek Hajdúböszörményben hivatásos és amatőr festőket tömörítő nyári művésztelepet. Az 1970-es évektől határon túli magyar művészeket is meghívtak, mellettük orosz, francia, lengyel, norvég, német és finn vendégművészek is érkeztek.

A budavári Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe alkalmából nyílt kiállítás ízelítőt ad az elmúlt másfél évtizedben a művésztelepen készült munkákból.

Bocskai István és a hajdúk

A debreceni lantművész, Béke Csaba, Magyarország kulturális fesztiváljainak ismert énekmondó vándorzenésze Hollóének nevű együttesével hozta el Budavárra a hajdú virtust.

Táncház a Szeredás Népzenei Együttes vezetésével a Magyarság Háza előtt. Az 1993-ban alakult debreceni együttes ez alkalomból hajdúsági zenéket és táncokat mutatott be.

A nap zárásaként pedig Berki Péter és zenekara adott koncertet. Liszt rapszódiái és Brahms magyar táncai mellett hajdúsági verbunkosok és népdalok szólalnak meg a Könyvünnep első nagykoncertjén. 

Hírlevél

Programok

Hirdetés