Beethoven Budán - Záróhangverseny Kiss Péter
2016.05.17 19:53

Főleg a klasszikus és romantikus versenyművek elengedhetetlen része a kadencia (avagy cadenza, mivel minden klasszikus mű zárlatára, törvényszerű befejező akkordjaira is alkalmazzuk a kadencia szót), amely az első tétel vége felé biztosan, de néha a többi tétel esetében is előfordul. Ez az a szakasz, ahol a szólista megmutathatja, hogy mit is tud valójában, mivel itt magára hagyja őt a zenekar néhány másodperc vagy akár néhány perc erejéig, hogy a versenyműben felhangzott témákat felhasználva megszólaltasson egy fantáziaszerű dallamsort, lehetőleg gazdagon fűszerezve zenei ötletekkel és virtuozitással.

Amíg az előadó és a zeneszerző egy és ugyanaz a személy volt, vagyis Beethoven eljátszotta saját zongoraversenyét saját kadenciájával, vagy akár Mozart zongoraversenyét szintén a saját maga által alkotott vagy rögtönzött szólóval, addig a szólista (egyben zeneszerző) többnyire improvizálta ezt a részt. Ahogy azonban eltávolodott egymástól a zeneszerzés és az előadóművészet, a zongoristák leggyakrabban a zeneszerző korábban megírt kadenciáját vagy más zeneszerző, esetleg zongoraművész hasonlóképpen lejegyzett alkotását ékelte be a versenyműbe. A rögtönzés hagyománya még néhány hangszeres esetében él, de a zongoristáknál és más billentyűsöknél (az improvizáló orgonistákat kivéve) szinte teljesen kikopott, és talán csak olyan jeles régizenészek próbálják éltetni, mint amilyen Robert Levin vagy az idei Beethoven Budán nyitókoncertjének jeles amerikai fortepianistája, Malcolm Bilson, aki a fesztivál keretében szervezett kadenciaverseny zsűrijében is helyet foglalt Maros Miklós (zsűrielnök), Szakcsi Lakatos Béla, Baranyay László, Mácsai János, Bán Teodóra és Katona Márta mellett.

A Budavári Önkormányzat által 2015 őszén meghirdetett jeligés pályázatra Beethoven négy zongoraversenyéhez lehetett saját kadenciát írni, a versenyzők többsége azonban a C-dúr versenyművet választotta, amelynek hangvétele még közel áll a mozarti stílushoz. Szüts Apor győztes munkája is ehhez a zongoraversenyhez készült, a második helyezett Kiss Péter a második, B-dúr zongoraversenyt választotta. A harmadik helyezést elért Mester Dávid Beethoven B-dúr rondóját mutatja be, az első két helyezést elért ifjú tehetség pedig eljátssza az általa választott versenyművet a Budafoki Dohnányi Zenekarral – és természetesen saját kadenciáikkal. Szüts Apor egyúttal a prominens tehetségeket patronáló Fidelio Fortissimo mentor program első résztvevője is.

A záróhangverseny további meglepetése egy, a koncerttermekben ritkán hallható, opus-szám nélküli Beethoven-koncert. A 14 éves Beethoven korai szárnypróbálgatásait őrző mű eredeti kéziratban nem maradt fenn, a kíséretet csak egy későbbi, berlini másolat alapján lehetett rekonstruálni. A mű vezérszólamát a Cziffra-díjas Oravecz György, nemzedékének egyik legizgalmasabb zongoristaegyénisége fogja eljátszani. A hangversenyen közreműködik Magyarország egyik vezető zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar a Liszt-díjas, érdemes művész Hollerung Gábor vezényletével. 

Hírlevél

Programok

Hirdetés