Beethoven Budán - Vásáry Tamás
2016.05.17 19:50

Beethoven széles körben és világszerte elfogadott hírneve és presztízse büszkévé tehet ma bennünket arra, hogy elődeink 216 évvel ezelőtt itt hallgathatták az akkor 30 éves zongoravirtuózt és zeneszerzőt. Ezért a Budavári Önkormányzat immár 17. éve Beethoven hangversennyel tiszteleg május 7-én a bécsi klasszika legnagyobb zeneszerzője, Ludwig van Beethoven a Budai Theatrumban adott koncertjének emléke előtt. Az évről évre ugyanakkor, ugyanott megrendezett emlékhangverseny mellett hagyománnyá vált az is, hogy a koncert előtt a Budavári Önkormányzat koszorút helyez el a Várszínház falán lévő Beethoven emléktáblánál. Az idei emlék-hangverseny az épület átalakítása miatt nem valósulhat meg az ódon falak között, ezért új helyszínt kerestünk. Az MTA Budavári Dísztermében, Vásáry Tamás előadásában Beethoven második alkotó periódusa jelenik meg, amelyben – Beethoven szavait idézve – „az ember legnagyobb erénye, az erő” érvényesül. Az elhangzó négy szonátánál az emberi titán ereje teljében nyűgözi le közönségét.

A „neves” zongoraszonáták sorát Beethovennél az 1798-as Sonata Pathétique nevet viselő nyitja: a Lichnowsky hercegnek ajánlott művet szenvedélyes, tragikus hangvétele alapján a kiadó nevezte el, de Beethoven beleegyezésével. Az 1801-ben befejezett Holdfény szonátát Beethoven mint fantáziaszonátát jelölte meg (Sonata quasi una Fantasia) és ajánlotta tanítványának, Giulietta Giucciardi grófnőnek. A Holdfény alcím csak Beethoven halála után ragadt a szonátához, miután a német zenekritikus és költő, Ludwig Rellstab az első tételt a luzerni tó feletti holdfényhez hasonlította. Hasonlóan Beethoven halála után kapta az 1804 és 1806 között komponált f-moll szonáta az Appassionata nevet egy – a darabból négykezes verziót publikáló – kiadótól, ami nem is csoda, hiszen talán Beethoven egyik legviharosabb szonátájáról van szó: mint azt neve is mutatja, maga az elsöprő szenvedély. A kiadó nyúlt bele a címbe a Les Adieux szonáta esetében is, mivel az 1810-ben keletkezett darab Rudolf főherceg távozására született, és Beethoven maga is úgy gondolta, hogy a francia „adieux” szó koránt-sem olyan bensőséges és kifejező, mint a német „Lebewohl”, amelynek szótagjait az első tétel első három akkordja fölé is írta.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas, Millenáris Kölcsey-díjas, Nemzet Művésze-díjas zongoraművész, karmester és író, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója. Számos lemeze jelent meg a Deutsche Gramofonnál, többek között Chopin-album, a négy Rachmaninov zongoraverseny a Londoni Szimfonikusokkal és Mozart zongoraversenyek a Berlini Filharmonikusokkal. Több mint száz zenekart vezényelt, és több ezer hangversenyt adott a világ minden táján, beleértve a New York-i Carnegie Hallt, a londoni Albert Hallt és a Festival Hallt, a Berlini Filharmóniát és a bécsi Musikvereint. A Hungarotonnál megjelent többek között a kilenc Beethoven szimfónia felvétele, a Collins Classic lemezkiadónál pedig Beethoven zongoraszonátáinak felvételei, amelyen a május 7-i Beethoven emlékkoncerten felcsendülő négy szonáta szerepel. 

Hírlevél

Programok

Hirdetés