Szeretők
2011.12.19 11:23

Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibort 50 esztendeig lehettek egymás barátai. A két író két hónap különbséggel (Szakonyi október 26-án, Gyurkovics december 18-án) ugyanabban az évben látta meg a napvilágot, mindketten idén ünnepelték volna 80. születésnapjukat. Gyurkovics Tibor, Budavár díszpolgára azonban három éve már "hajóra szállt, és ismeretlen vizeken végleg elment"  - ahogy Szakonyi fogalmazott.

- Szomorú dolog így születésnapot ünnepelni, hogy ő már nincs itt. Nekem nagyon hiányzik. Hosszú, szép időszakot töltöttünk egymás közelében, emberileg-szalmailag biztatta-segítette egyikünk a másikát. Kettőnk közös kalandjaiból, azokra reflektálva írtam a két „bohócfigura", Dring és Drong történeteit - mondta Szakonyi Károly a Madách Színház Tolnay Szalonjában december 15-én megrendezett születésnapi emlékünnepségen.

Öt évvel ezelőtt Gyurkovics Tibor és Szakonyi Károly 75. születésnapját még együtt ülték meg a MOM-ban, ahol a Baross Gábor Gazdasági Társaság jóvoltából műsorral köszöntötték a két Kossuth-díjas írót. Erre az alkalomra készítette Gyurkovics szerelmes verseiből és egy novellájából Szakonyi Károly a Szeretők című monodrámát, amelyet Incze Ildikó színművész adott elő. A bemutató óriási hatással volt Gyurkovics Tiborra.

- Azt hiszem nagyon meg volt hatódva, egy szót sem tudott szólni, csak megölelt - emlékezett vissza Incze Ildikó az öt évvel ezelőtti születésnapra. A színművész és Szakonyi Károly úgy döntött, idén a 80. évfordulón is ezzel köszöntik ideátról a jóbarátot. Szirtes Ádám, a Madách Színház igazgatója elmondta, örömmel adott helyet az ünnepi előadásnak abban a színházban, ahová Gyurkovics Tibort és Szakonyi Károlyt is annyi elszakíthatatlan szál fűzte. Incze Ildikó megrendítő és felemelő játékában az asszonysors tragikuma és a megváltó szeretet diadala elevenedett meg elementáris erővel a színpadon. A monodráma minden sorával az örök nő romolhatatlan szépségét mutatta meg a közönségnek. Valószínű, hogy Gyurkovics Tibor, ha itt lehetett volna sem tudott volna most sem semmit hozzászólni a maradéktalanul szép és felemelő előadáshoz.

Hírlevél

Programok

Hirdetés