Hír archívum
Szilasi Alex, a Budavári Zenei Szalon házigazdája a tavaszi évad legutóbbi rendezvényén folytatta a Chopin korabeli szalonok különleges világának bemutatását.
Sikeresnek bizonyult a Maros utcai szakrendelő felhívása, hiszen az idén első alkalommal megrendezett szűrőnapon csaknem százan vettek részt.
Májusban is folytatódik a Főkert virágültetési programja, kerületünkben 9 helyszínen ültetnek virágokat. Az árvácskák, nefelejcsek, tulipánok elvirágzása után most több mint 250.000 darab változatos színű és formájú egynyári növény kiültetése valósul meg.
A Beethoven Budán 2013 komolyzenei koncertsorozat zárásaként Baráti Kristóf és Würtz Klára adott teltházas koncertet a Várszínházban, ott, ahol 213 évvel ezelőtt, 1800. május 7-én maga Beethoven is fellépett. Erre emlékezve rendezi meg minden évben a Budavári Önkormányzat ...
Május 5-én, a Beethoven Budán 2013 komolyzenei koncertsorozat második előadásán ifj. Balázs János Junior Príma-díjas zongoraművészt üdvözölhette a közönség a Kapisztrán téren. A művész, aki műsorát partitúra nélkül játszotta végig, elvarázsolta a budai ...
Beethoven jazz improvizációkkal varázsolta el a Beethoven Budán komolyzenei koncertsorozat közönségét Szakcsi Lakatos Béla a rendezvény nyitókoncertjén, május 3-án. A koncert különlegessége volt, hogy a művész saját darabját is bemutatta, amelyet külön erre az alkalomra ...
Felderítő akcióba kezdett a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákcsapata a Föld napján. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék, hová viszik Budapest szemetének mintegy a harmadát.
Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Budapesti Közlekedési Központ a Széchenyi Lánchíd és az Alagút felújításának tervezésére. Az ajánlati felhívás eredményhirdetése 2013. június 3-án lesz, a nyertesnek a felújítási terveket 2014-ben kell leszállítania. A forrás ...
A Várnegyed Galéria közönsége láthatta először Budai Várban felállításra kerülő 4 méteres Mária-szobor kicsinyített, embernagyságú mását. Mátyássy László szobrászművész az Immaculata Alapítvány felkérésére készítette el a műalkotást.
Jazz improvizációkkal várja a komolyzene rajongóit a Beethoven Budán koncertsorozat keretében Szakcsi Lakatos Béla a Budavári Önkormányzat Városházáján május 3-án 19.30 órától. Az est meglepetéseként a művész saját darabját is bemutatja, amelyet külön erre az alkalomra ...
Május 5-én, vasárnap 17.00 órától ifj. Balázs János zongorakoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Budavári Önkormányzat aulájában. A koncert a Beethoven Budán 2013 koncertsorozat ingyenes programja.
A Beethoven Budán 2013 kiemelkedő eseménye a május 7-i emlékkoncert, ahol világhírű hegedűsünk, Baráti Kristóf és a Hollandiában élő kiváló zongoraművész Würtz Klára lép színpadra Beethoven hegedű-zongora szonátáival.
Április 11-én, a költészet napján, József Attila és Márai Sándor születésnapján, Márai Sándor egykori lakhelyénél, a Mikó utcában felállított Márai szobornál tartotta koszorúzási ünnepségét a Budavári Önkormányzat. A megemlékezésről készült video összefoglaló ...
Első helyen végeztek a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulói a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által meghirdetett könyvtárhasználati versenyen.
Április 15-től a Kapisztrán tér 1. sz. alatti Ügyfélszolgálati Irodán válthatják ki a Gellérthegyen lakók a parkolási hozzájárulásokat. Mint arról már beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében bekerült a parkolási fizetőövezetbe a Gellérthegy I. ...
Nagyszabású virágvasárnapi koncertet adott az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A díszterem zsúfolásig megtelt vendégekkel, az érdeklődés rendkívül magas volt. Az estén Georg Friedrich Händel egyik legismertebb ...
Fehér Ferenc
Nagy hajrával kezdődött meg az I. kerületi diákolimpiai asztalitenisz döntő a városmajori BSE csarnokban. A versenyen több korcsoportban (III. – VI.) indultak a kerületi fiatalok. A döntő végére szép eredmények születtek, melyek a fiatalok tehetségét bizonyították, illetve ...
Rendkívül népszerű volt és nagy sikert aratott a Budavári Önkormányzat által meghirdetett Mátyás király rajzpályázat. A pályázatot Hunyadi Mátyás születésének 570. és királlyá választásának 555. évfordulója alkalmából hirdette meg az Önkormányzat kerületi ...
Helyszíni bejárást tartottak a Budavári Önkormányzat képviselői március 18-án a Várbazár területén. Az építkezések és a fejlesztési munkálatok február óta zajlanak a területen. A munkák befejezése 2014-re várható.
A Képviselő-testület döntésének eredményeképp idén is folytatódik a Budavári Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár évtizedek óta tartó sikeres együttműködése, a Könyvet házhoz program. Jelentkezni a Márai Sándor Könyvtárban kell.
2013. március 6-án, a nemzetközi energiatakarékosság világnapján tartották a Parlamentben az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóját. A díjazottak között volt a Szilágyi Erzsébet Gimnázium csapata is.
Hamarosan egész Budapesten kiépül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Az I. kerületben több mint 300 lakás vesz részt a program első szakaszában. A szelektív kukák kihelyezését 2013. április 3.-án kezdi meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.
A hazáért hősi halált halt cigány áldozatok előtt tisztelegve tartottak koszorúzást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulójának alkalmából a Hadtörténeti Múzeum udvarán 2013. március 11-én.
MTI Fotó - Földi Imre
Befejeződött a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda műemléki rekonstrukciója és turisztikai fejlesztése, a félmilliárd forintos beruházást Szentes Tamás egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ...
MTI Fotó - Kallos Bea
Gyerekek állnak a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Magyar Rádió Gyermekkórusával és kisiskolások részvételével forgatja a köztelevíziókban műsorzáró szignálként használt Himnusz új verzióját.
Elkészült a budai Vár Vízhordó-lépcsője és a Savoyai-terasz melletti falszakasz rekonstrukciója - jelentette be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.
Kiemelt projekt lett a Budai Vár közlekedésfejlesztése
MTI Fotó: Földi Imre

Az Országgyűlés 2011 novemberében elfogadott, a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítása értelmében az I. kerületi Szilágyi Dezső téri református templom is felkerült a történelmi emlékhelyek listájára. A felvétel 2012. május 16-án készült. ...

37 fő tett állampolgári esküt a Budavári Önkormányzat Városházáján április 17-én. A kerületben tette le esküjét Baricz Gergely, aki a hazai X-Faktor versenyen a 3. helyezést érte el. 

A kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. lett.

MTI Fotó: Kovács Tamás
Sokan talán nem is tudják, hogy az Erzsébet-híd budai hídfője alatt rejtőzködik a Rudas Gyógyfürdő Ivócsarnoka.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Lánchíd pesti hídfőjénél áll Budapest legöregebb akácfája. Egy kellemes tavaszi séta keretében érdemes felkeresi e matuzsálemet!
Incze Ildikó színművészt sokan ismerik. Játszott a Merlinben, a Karinthy Színházban, a Vörösmarty Színházban, és Szeretők című önálló estjével a Madách Kamarában. A színésznő egy éve a Várnegyed Galéria vezetője. Február 16-án Seregi György 1100 fokon című ...

Novemberben elfogadta a kormány a Várbazár rekonstrukciójára vonatkozó konkrét feladatokat és határidőket. A Várbazár területén 1961-től 1984-ig működött ifiparkról idén filmet is készítettek, a köztünk élő "rocktörténeti legendák" közreműködésével.

Milyen funkciót kap a felújítás előtt álló Várbazár, hogyan alakul át a Várnegyed közlekedése, mikor lesz látogatható Táncsics egykori börtöne? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt a Várbarátok Köre legutóbbi találkozóján Nagy Gábor Tamás. A polgármester ...
Kilenc évig irányította a kerületi rendőrkapitányságot dr. Kesztyűs Rudolf, aki októbertől minisztériumi beosztásban folytatja munkáját.

A Mátyás-templom előtt tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban elfogadott kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos törvénymódosításról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Az elmúlt két év vízivárosi fejlesztéseiről és a közeljövő tervezett beruházásairól tájékoztatta az itt élőket Nagy Gábor Tamás polgármester a szeptember 27-i lakossági fórumon.
Program archívum
Meghívó programok archivum
MEGHÍVÓ programok archivum
Áthallások... programok archivum
Márai Szalon programok archivum
Hírlevél

Programok

Hirdetés